De positieve invloed van de zee op de menselijke gezondheid

De zee heeft altijd al een positieve invloed gehad op de mens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kuuroorden zich vaak in de buurt van de zee bevinden. De meeste mensen vinden het immers heerlijk om een dag aan zee door te brengen en er een frisse neus te halen en te genieten van het strand en het ruisende zeewater. Wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat de zeelucht daadwerkelijk een positief effect heeft op de algehele gezondheid van de mens.

Gezonde zeelucht

Volgens de Universiteit van Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee is het inderdaad goed voor de gezondheid van de mens om regelmatig een dagje aan zee door te brengen zodat de zeelucht diep ingesnoven kan worden. Zeelucht heeft namelijk een positieve invloed op de longcellen. Een maand lang iedere dag een uur wandelen of sporten aan zee heeft een gunstige werking op de longfunctie en zorgt aldus voor gezonde longen!

Lekker uitwaaien

Mensen voelen zich na een bezoek aan de zee vaak ook kalmer, positiever en vitaler. Het hoeft er niet eens een zomerse dag voor te zijn: lekker uitwaaien in de herfst doet een mens net zo goed. Een Engels onderzoek heeft aangetoond dat mensen die aan zee wonen over het algemeen gezonder zijn. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat deze mensen minder stress ervaren. Bovendien moedigt de zee mensen aan om in beweging te komen en leuke activiteiten te ondernemen.

Een rustgevend nautisch interieur

Dat de zee een bron van inspiratie is voor veel mensen is vaak terug te zien in het interieur. Sommige mensen vinden het prettig om nautische elementen in hun woonkamer te verwerken; ze worden bijvoorbeeld heel rustig van een blauwe muur of van een afbeelding van de zee aan de wand. Posters waarop natuurlandschappen staan afgebeeld, zoals de mooie afbeeldingen die bij BGA.nl verkrijgbaar zijn stralen sowieso rust uit.

Zeelucht als medicijn

Het inademen van zeelucht heeft een medicinaal effect: de minerale zouten hebben een positieve invloed op de bronchiën waardoor zuurstof beter kan worden opgenomen. Ook wordt hierdoor extra serotonine aangemaakt wat weer een positieve invloed heeft op ons humeur. Zo zullen we ons minder gauw gestresst voelen. Bovendien wordt het ruisen van de zee als een zeer aangenaam geluid ervaren, waardoor we heerlijk kunnen ontspannen.

De horizon

Ook het kijken naar de horizon heeft een positieve invloed op onze geestelijke gezondheid. Het is een natuurlijke begrenzing die kalmte teweegbrengt. Met blote voeten in het zand lopen stimuleert de zenuwuiteinden in onze voeten en versterkt onze spieren. Door het directe contact met de aarde kan deze activiteit ook stress wegnemen.

De heilzame werking van zeewater

Ook baden in zeewater is heel gezond! Zodra het zeewater rond de 34 graden Celsius is, worden er tal van heilzame mineralen – waaronder zink, kalium, fluor, calcium, zwavel en silicium – door de huid opgenomen. Als het zeewater kouder is gebeurt dit ook, maar in mindere mate. Dus als we niet in de buurt zijn van warm zeewater is thalassotherapie misschien een optie. Zwemmen in kouder zeewater is echter ook gezond: het maakt de gewrichten soepel terwijl de golven het lichaam masseren.

mts_best