Een schone zee en een veilige kust

Zin in een dagje strand? Met vrienden of met het gezin? Met circa 523 kilometer aan kustlijn is Nederland een heerlijke plek om naar het strand te gaan. Soms om lekker uit te waaien, andermaal om te genieten van de zee en het strand. Circa 353 kilometer grenst aan de Noordzee en de rest van de kust ligt aan de Waddenzee en de Westerschelde. Overal langs de kust zijn gezellige badplaatsen te vinden, maar ook plekken waar men nog kan genieten van de rust en de ruimte.

Met de kinderen naar het strand

Ook de kinderen vinden de kust en de zee meestal geweldig. Behalve dat ze het leuk vinden om in het zeewater te spetteren en te spatteren, kunnen ze zich ook vaak uren vermaken op het strand. Een zandkasteel bouwen, schelpen zoeken of gewoon een hele grote kuil graven. Zelfs in de wintermaanden kunnen kinderen echt genieten van een middagje strand. Lekker rennen over het zand, vliegeren of een potje voetballen. Lekker warm aankleden in zo’n mooie sweater van Kids Brand Store en een dikke jas er overheen en niemand heeft last van de kou.

Schone én veilige stranden

In de zomermaanden willen we natuurlijk liever in badkleding naar het strand. Onbezorgd spelen op het strand en in het water. Maar dat kan niet overal. Waar je dat wel kan is op de stranden met de Blauwe Vlag en daar heeft Nederland er een behoorlijk aantal van. Maar liefst 54 stranden hebben deze Blauwe Vlag. Dit exclusieve eco-label is uitgereikt aan meer dan 3.500 stranden en jachthavens over de gehele wereld en Nederland heeft er maar liefst 185 stuks van, waarvan dus 54 voor de stranden. Deze blauwe vlag krijg je uiteraard niet zomaar, want het strand moet immers wel aan kunnen tonen dat ze schoon én veilig zijn.

Schoon zeewater

De Blauwe Vlag is eigenlijk een erkenning voor de strandgemeenten, voor alle inspanningen die ze hebben geleverd om te zorgen dat hun strand schoon en veilig is. Ook de zeewaterkwaliteit moet goed zijn. Hier worden hoge eisen aan gesteld. Het wordt regelmatig gemeten aan de hand van bacteriële bemonstering van E . coli en Intestinale Entrococcen. Er zijn vier verschillende normeringen: Slecht, aanvaardbaar, goed of uitstekend. Voor de Blauwe Vlag moet het zeewater in de categorie uitstekend vallen.

De Blauwe Vlaggen bij de Nederlandse kust

Ook voor de toerist is dit symbool een teken dat ze op een fijn strand zijn waar men kan ontspannen en genieten van het water en het strand. De kust van Zeeland heeft veel Blauwe Vlaggen, maar ook in Noord-Holland en Zuid-Holland zijn ze volop te vinden. Op het speciale kaartje van de Blauwe Vlag kun je precies zien waar deze stranden liggen. Het hele jaar door kun je hier terecht om te genieten van de Nederlandse kust, en op veel plekken kun je hier ook nog een schitterend duinengebied vinden waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen.

mts_best